2020. augusztus 7., péntek

Elektronmikroszkóp alatt egy újabb érdekes gyűjteményi meteoritom

Március 21-én a témával foglalkozó kutatók és gyűjtők által egyaránt referenciának tekintett Meteoritical Bulletin Database (Metbull) adatbázisban megjelent bejegyzéssel hivatalossá vált a döntés, miszerint a keresztségben a Northwest Africa 13268 (rövidítve NWA 13268) elnevezést kapta harmadkilós, 10-30 ezer éve hullott, afrikai eredetű kőmeteoritom (http://rezsabeknandor.blogspot.com/2020/03/northwest-africa-13268.html; https://www.lpi.usra.edu/meteor/metbull.php?code=71668). A tudományos eredményről a Természet Világa folyóirat júliusi száma a hazai érdeklődőknek magyar nyelven, népszerű formában is beszámolt (http://rezsabeknandor.blogspot.com/2020/07/gothard-emlekkotet-nwa-13268.html; https://termvil.hu/2020/07/08/2020-juliusi-szamunkbol/).

A klasszifikációt eredményesen levezénylő Rezes Dániel földtudományi kutatóval való együttműködés mindeközben egy másik vonalon is aktívan folyt és folyik. Egy felszámolt magángyűjteményből minimális adattal és információval 2014-ben a meteoritkollekciómba került, eredetét tekintve számtalan bizonytalansággal terhelt, ellenben ugyancsak izgalmas meteorit vizsgálatával. Az NWA 13268-hoz hasonlóan idén év elején megkezdődött vizsgálata két szálon haladt és halad: valós származását, valamint fizikai, kémiai, kőzet- és ásványtani paramétereit górcső alá véve.

A részletes adatokról hamarosan bővebben, de addig is álljon itt a normál kondritok osztályába, azoknak is az L csoportjába tartozó 3,13 g-os meteorit elektronmikroszkópos képe. Ennek szakszerű értelmezéséhez a felvételt készítő Rezes Dánielt idézem: "Kompozitkép, ami pásztázó elektronmikroszkóppal (SEM), visszaszórt elektron (BSE) módban készült képekből lett összeállítva. A fehér színű területek FeNi és troilit szemcsék, köztük mátrix és alig felismerhető határvonalú kondrumok a szürke árnyalataiban."