2022. december 28., szerda

Mire tanít bennünket Balogh János ökológus professzor munkássága?

Az elmúlt napokban Mitre Zoltán földtudós barátommal az ismeretterjesztésben is részt vevő kutatók évtizedek óta igencsak ingadozó színvonaláról beszélgettünk. Nagyon hiányoznak az olyan nagyságok, mint Balogh János (1913-2002) ökológus volt… Zoli ugyanis a Professzor 80. születésnapjára Juhász Árpád által készített, a Magyar Televízióban 1993-ban képernyőre került interjút ajánlotta éppen. Jómagam válaszul kedves Barátommal (újra) végigolvastattam az akadémikus (és Rockenbauer Pál) jegyezte „A napsugár nyomában” című ikonikus tévéfilmsorozat ihlette 2021-es blogbejegyzésem (https://rezsabeknandor.blogspot.com/2021/10/a-napsugar-nyomaban_50.html).

Időközben különböző videómegosztó portálokon megnéztem az évfordulós interjút; újra a „Napsugár nyomában” részeit; majd az emlékeimben is élénken élő 2000-es „Beszéljünk a jövőnkről” tévésorozatot. Leemeltem továbbá polcomról szép kiállítású köteteit. Ahogyan az említett tavalyi írásom kapcsán pontosan Juhász Árpád kommentelte blogoldalam Facebook-felületén, sajnos a 20 éve elhunyt Balogh János személye eltűnt a köztudatból. A „Beszéljünk a jövőnkről” elkészítésekor 87 évesen is friss volt, de ekkor már kortársai rég nem éltek. Azóta pedig felnőtt egy olyan generáció, aki már az ő nevével sem találkozott. 

Sajnos bármennyire is nemes, de mégis kevés, hogy alma materében, a Fasori Gimnáziumban szobrot állítottak tiszteletére. Túrkevén, ahol gyermekéveit töltötte, utcát neveztek el róla, valamint emléktáblát avattak. Az a tény, hogy egy igazán remek honlap adózik tiszteletére. Ezeknél még több szükséges! Ahogyan Hédervári Péter személyét is hajlamos lett volna feledni az utókor, gondoskodni kell arról, hogy a kiváló ökológus, zoológus, egyben a hazai környezettudomány egyik apostolának munkássága folyamatos publicitást kapjon. 

Megérdemli. Emellett szellemi nagyságának utat is kell mutatnia a ma kutatóinak abban, hogy ha az ismeretterjesztés sokszor ingoványos talajára lépnek, milyen képességekkel kell felvértezniük magukat ahhoz, hogy az a széles nagyközönség számára nemcsak szórakoztató(nak hitt), de értékes, egyben nézhető is legyen.