2023. március 2., csütörtök

A Ranger-9 becsapódása a Holdba - ismét megújult egy Hédervári Péter-relikvia

Öt esztendővel ezelőtt számoltam be a legjobb tollú magyar tudományos ismeretterjesztő, Hédervári Péter (1831-1984) emlékgyűjteményének egyik méltó módon felújított tételéről (https://rezsabeknandor.blogspot.com/2017/12/ujabb-hedervari-peter-hagyateki.html). Ez Dr. Papp Zoltán egyetemi docens, Hédervári egykori földtudományi mentoráltja jóvoltából került a kollekcióba. Egy 1970-es évekbeli hawaii tűzhányó-kitörést ábrázoló, ottani tudományos intézetből származó fotó, amely a daliás időkben Hédervári Árpád fejeledelem úti lakásának falát díszítette. 2017-ben került újraüvegezésre, kerete pedig felújítást nyert.

Most pedig barátra is lelt irodám falán. Szerencsére, hiszen Hédervárinak nem volt sok... Tudása riasztó volt gyenge képességű bírálói, autonómiája a mindenkori a megmondóemberek számára.

Három évvel ezelőtt arról tudósítottam, hogy Hédervári egyik örökösének jóvoltából unikális NASA-fotóval gyarapodott a gyűjtemény (https://rezsabeknandor.blogspot.com/2020/08/a-foldrengesfenytol-ranger-9.html). A Földünk hűséges kísérőjébe csapódó Ranger-9 holdszonda nagy felbontású felvételsorozatának "A 40" jelzetű darabja ez. A szakíró közvetlenül az amerikai űrhivataltól kapta, és kasírozva csillagvizsgáló-kupolájának falán, a Georgiana Obszervatóriumban függött. A "célpontot", a 119 km átmérőjű komplex holdi Alphonsus krátert ábrázolja. A NASA-fotó 2020-ban „kiszabadíttatott", 2023-ban méltó módon bekereteztetett.