2023. július 2., vasárnap

Lengyelországi szórásmezőket vizsgált a Meteoritkráter Expedíció

 
A korábban 5 országot érintve felkeresett lengyel Morasko-krátermező, a német Ries és Steinheim ikerkráterek, valamint feltételezett asztroblémek és meteorit-szórásmezők után 5. évfordulóján ismét útnak indult a Meteoritkráter Expedíció alapcsapata, Makai Zoltán és Rezsabek Nándor. 2023. június 29. és július 1. között az 1929-ben megtalált 2,5 kg össztömegű Krzadka vasmeteorit, valamint az 1998-ban meglelt 8,68 kg-os Zakłodzie akondrit délkelet-lengyelországi szórásmezejei voltak a helyszínei a földrajzi-környezettudományi kutatóexpedíciónak.


A június 29-i, első nap a Budapest-Szolnok-Szlovákia-Lengyelország relációban lezajló autós utazással vette kezdetét. Az első cél a Kárpátaljai vajdaság Tarnobrzegi járásában a Krzadka két feltételezett találási helyszínének beazonosítása volt. Mindez kiegészült Majdan Królewski és Krzątka település- és tájjellemzőinek áttekintésével. A vacsorát már az azonos nevű vajdaság központjában, az ország 9. legnépesebb településén, Lublinban kedves barátaink, az 1989 óta Lengyelországban élő Honti István, és felesége, Wiesława Hontiné-Michalczuk vendégszeretetét élvezve költöttük el.
 

Főhadiszállásunkról, a Focus Hotelből a június 30-i, második napon Istvánnal hármasban először Guciówba, a Guciów Major Néprajzi-Természeti Múzeumba látogattunk. Itt a Zakłodzie meglelésének 25. évfordulóján interjút készítettünk a meteoritot megtaláló Stanisław Jachymek igazgatóval. Ezt követően megtekintettük a (többek között) a lengyel mennykövek széles tárházát rejtő ún. Meteorit házikót, valamint skanzen hatalmas fosszília-gyűjteményét. Továbbindulva a Zamośći járásban, a Zakłodzie névadó településen a meteorit szórásmezejét azonosítottuk, valamint a falut és annak tájkarakterét vettük górcső alá. Az ebédet Zwierzyniec sörgyárának vendéglátóipari egységgé átalakított udvarán, a vacsorát pedig ismét Istvánnéknál fogyasztottuk el.
 

A július 1-i, harmadik nap délelőttje színtisztán helytörténeti célzattal Lublin óvárosának és újabb keletű városközpontjának megtekintésével telt. A hazautazás ugyancsak a Lengyelország-Szlovákia-Szolnok-Budapest vonalon zajlott, pontot téve a Meteoritkráter Expedíció 2023-as kiemelt útjára. Bővebb információkkal hamarosan a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Élet és Tudomány, valamint a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) Meteoritika lapjának hasábjain jelentkezünk.