2023. november 17., péntek

Nyomtatott kiadásban is: A dinamikus Föld eszméje

Ez év tavaszán e-könyv formátumban ajánlottam Olvasóim figyelmébe Bujtor László A dinamikus Föld eszméje című munkáját. Bár  ismertetőmbe nem került bele, de a tervek között már akkor szerepelt a nyomtatott kiadás is. Idén ősszel mindez teljesült, és cérnafűzött, keménytáblás formában kézbe lehet venni A dinamikus Föld eszméjét.

A kötet szerzője, Dr. Bujtor László habil., az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Földrajz és Környezettudományi Intézet egyetemi docense a föld-  és őslénytan területén valódi szaktekintély. Személyével kapcsolatban azonban nem kizárólag tudományos tevékenységét érdemes kiemelni, de tapasztalt oktatói, továbbá tudomány-népszerűsítő munkásságát is. Ez a fajta szemlélet hatja át a kötetet, ami egyszerre szakmai, ugyanakkor remekül használható a tanításban, valamint a természettudományos ismeretterjesztésben. Megközelítése holisztikus, Earth System Science, azaz Föld-rendszer tudomány szempontú. Erre alapozva az egyes résztudományokat nem önállóan tekinti, sőt nemcsak saját tudományágba igyekszik belehelyezni, de azokat a Föld mint rendszer, a Föld mint bolygó szempontjából értékeli. Azaz, ahogy a könyv alcímében is utal, elmondja nekünk, miként született újjá a geológia, és vált modern tudománnyá a XX. században?

Tari Gábornak, azaz OMV főgeológusának bevezető gondolatai, valamint a szerző előszava után izgalmas témák sorjáznak fejezetről fejezetre. Szó esik többek között a kontinensvándorlás felismeréséről; a Föld korának meghatározásáról; a metamorf és a magmás kőzetekről; a földmag megismeréséről; az óceáni hátságok felfedezéséről; az óceáni szállítószalagról; a pólusvándorlásról; a földi élet eredetéről; annak esetleges homeosztatikus rendjéről, a Gaia-hipotézisről; továbbá a Hólabda-Föld-elméletről. De Bujtor László nem elégszik meg mindezzel. Olvasmányosan ír a kisbolygó-becsapódások következményeiről és a holdi geológiáról is. Planétánkról indulva tehát így jut el dinamikus földmodelljétől a Van Allen-öveken át összehasonlító planetológiai szemlélettel a Naprendszer térségébe.

A könyv nyomtatott formában elérhető minden jelentős hazai könyvterjesztő hálózatában és boltjaiban. Bibliográfiai adatai a következők: Bujtor, László (2023): A dinamikus Föld eszméje; avagy miként született újjá a geológia és vált modern tudománnyá a XX. században? Digi-Book Kiadó, Budaörs, 207 p. A kiadvány ajánlott fogyasztói ára 5490 Ft.